1. Who was the last Viceroy of India?
- Lord Canning
- Lord Mountbatten
- Lord Curzon
- Lord Ripon
Correct Answer: Lord Mountbatten
2. Which year did the British officially take over India from the East India Company?
Correct Answer: 1858
3. History is considered to be a record of:
- Future events
- Imaginary stories
- Past events
- Myths and legends
Correct Answer: Past events
4. Who introduced the system of writing history with dates?
- Indians
- British
- Mughals
- Dutch
Correct Answer: British
5. The term 'Colonial' refers to:
- Ancient rule
- Democratic rule
- Rule by local kings
- Rule by a foreign country
Correct Answer: Rule by a foreign country
6. Which of these is a source of modern Indian history?
- Stone tools
- Coins
- Official records
- Cave paintings
Correct Answer: Official records
7. Which office kept records of the British administration in India?
- Public Works Department
- Archaeological Survey
- National Archives
- Intelligence Bureau
Correct Answer: National Archives
8. Official records were written in:
- Hindi only
- English only
- Local languages only
- English and vernacular languages
Correct Answer: English and vernacular languages
9. The practice of surveying was introduced by:
- Mughals
- British
- French
- Dutch
Correct Answer: British
10. Surveys were done to collect information on:
- Religion
- Climate
- People, land and customs
- Astronomy
Correct Answer: People, land and customs
11. Who writes history based on evidence?
- Scientists
- Historians
- Politicians
- Lawyers
Correct Answer: Historians
12. Why is the date of an event important in history?
- To decorate the textbook
- To confuse readers
- To understand the sequence of events
- To make history fun
Correct Answer: To understand the sequence of events
13. Historians use which of the following to write history?
- Cartoons
- Official records and personal diaries
- Comic books
- Novels
Correct Answer: Official records and personal diaries
14. One limitation of official records is:
- They are very interesting
- They tell personal stories
- They show only what the British wanted to record
- They are written in poetry
Correct Answer: They show only what the British wanted to record
15. The British believed in keeping:
- No records
- Oral stories
- Written official records
- Movies
Correct Answer: Written official records
16. What did the British do to know about people’s lives?
- Sent spies
- Read newspapers
- Conducted surveys
- Ignored them
Correct Answer: Conducted surveys
17. Which of the following were surveyed by the British?
- Forests only
- Roads only
- Revenue, soil, crops
- Schools only
Correct Answer: Revenue, soil, crops
18. When did James Mill write *A History of British India*?
Correct Answer: 1817
19. James Mill divided Indian history into:
- Modern, Medieval, Ancient
- Hindu, Muslim, British
- Good, Bad, Ugly
- Past, Present, Future
Correct Answer: Hindu, Muslim, British
20. James Mill was a:
- British officer
- Scottish economist and historian
- Indian freedom fighter
- English poet
Correct Answer: Scottish economist and historian
21. Chronology helps us to:
- Create stories
- Know future
- Understand order of events
- Confuse students
Correct Answer: Understand order of events
22. Which one is a literary source of history?
- Stone tool
- Temple
- Diary
- Sword
Correct Answer: Diary
23. Which is an example of an administrative record?
- Folk song
- Revenue report
- Painting
- Play
Correct Answer: Revenue report
24. British preserved documents carefully because:
- They liked collecting things
- They had no work
- They wanted to keep proper records
- For fun
Correct Answer: They wanted to keep proper records
25. Which department preserved official documents?
- Railway Department
- Police Department
- National Archives of India
- Finance Department
Correct Answer: National Archives of India
26. British history writing focused on:
- Indian kings
- Indian achievements
- British rule
- Indian gods
Correct Answer: British rule
27. Oral sources of history include:
- Manuscripts
- Stories and songs
- Stone pillars
- Official letters
Correct Answer: Stories and songs
28. Which of the following is a visual source of history?
- Painting
- Poem
- Speech
- Novel
Correct Answer: Painting
29. One reason why we need to reinterpret history today is:
- To change it
- To support the British
- To understand the Indian perspective
- To forget the past
Correct Answer: To understand the Indian perspective
30. What is history?
- Study of future
- Study of weather
- Study of past events
- Study of stars
Correct Answer: Study of past events
Comments
Post a Comment